Soms kom je iets tegen waarvan je verbaasd bent dat het niet al standaard gebeurt. Een voorbeeld is het verlagen van de temperatuur van je HR cv ketel. Veel installateurs zetten die nog steeds op een hoge temperatuur, terwijl 60 graden (of nog lager!) in veel gevallen voldoende is om je huis op te warmen. Zonde van de energie (en het geld) om de temperatuur het hele jaar door op een te hoge temperatuur ingesteld te hebben staan. Gelukkig kun je dit eenvoudig en zonder problemen zelf aanpassen.
Veilig en efficiënt op 60 graden
De cv ketel is verantwoordelijk voor het op temperatuur brengen van je woning (via radiatoren of vloerverwarming bijvoorbeeld) en voor het verwarmen van je douche- en kraanwater. Dit zijn twee gescheiden systemen in de cv ketel. Je hoeft dus niet bang te zijn voor legionalla, of dat je onder een koude douche komt te staan. Als je de temperatuur verlaagt, doe je dit alleen voor het verwarmingsdeel van de ketel (gesloten systeem).
Op de website zetmop60.nl, een initiatief van Urgenda, kun je meer informatie en antwoord op vele vragen vinden. Bovendien vind je er voor heel veel HR (Hoog Rendement) ketels een instructie vinden hoe je de temperatuur zelf kunt instellen. Onze HR ketel bleek op 70 graden te staan. In nog geen 2 minuten had ik de temperatuur naar beneden bijgesteld (waarbij de meeste tijd ging zitten in het vrijmaken van de ruimte). Het is echt een fluitje van een cent, dus doe het vandaag nog!
Is dat niet koud?
Omdat het nu zomer is en de verwarming niet aan gaat, kan ik nog niet persoonlijk beoordelen of het huis nog comfortabel en snel warm wordt. Dit moet ik zelf ervaren als het kouder gaat worden. Om alvast een inschatting te kunnen maken, is het belangrijk om te weten waarom de installateur de temperatuur vaak te hoog instelt. Eigenlijk is dat ‘voor de zekerheid’: zodat ook slecht geïsoleerde huizen op dagen dat het min 20 is goed verwarmd worden. Maar ons huis is een redelijk geïsoleerde tussenwoning. Bovendien, waarom zou ik deze zomer de temperatuur onnodig hoog laten staan. Als blijkt dat de temperatuur toch te laag staat ingesteld en het huis niet goed opwarmt op die zeldzaam koude dag, kan ik in no-time de temperatuur weer hoger zetten natuurlijk!
Welke ketels geschikt?
Je kunt de temperatuur van je cv ketel verlagen als je een Hoog Rendementsketel hebt. Heb je een VR-ketel, een warmtepomp, of ben je aangesloten op stadverwarming? Dan kun of mag je de temperatuur niet aanpassen. Electrische en modulerende cv ketels kunnen wel lager gezet worden, al is de (milieu)winst lager. Twijfel je welk type ketel te hebt, kijk even op de handleiding of de GASKEUR sticker op de ketel.
Kan het nog lager?
Ja zeker! Vooral als je vloer- of wandverwarming hebt, of een goed geïsoleerd huis, kun je de temperatuur nog veel lager zetten (soms wel tot 35 tot 45 graden). Je kunt hier volgens Urganda gewoon mee experimenteren, onder het mom “how low can you go?”
Door te experimenteren kun je testen of je huis geschikt is voor lagetemperatuurverwarming. Via Milieu Centraal kun je meedoen aan de 50-gradentest. Ook handig als er plannen om helemaal van het gas af te gaan. Ik heb me aangemeld en de temperatuur alvast op 50 gezet. Ik ben benieuwd! Wordt vervolgd.
Beste Anke, bedankt voor de goede tips over de temperatuur van de CV ketel. Ik had ook geen idee dat deze lager kan dan standaard ingesteld, dat zou best veel energie kunnen schelen. Onze ketel is af, dus wij laten volgend jaar een nieuwe CV ketel installeren. We zullen deze tip dan meenemen!
Hoi Emma, fijn dat ik je heb kunnen helpen. Je kan in veel gevallen nu al zelf de temperatuur lager zetten. Je hoeft niet op een installateur te wachten! Succes met de keuze voor een nieuwe.
Waarom zou je zelf een VR ketel niet op 60 graden mogen zetten?
Op de website https://zetmop60.nl/veelgestelde-vragen/ staat hierover: “Deze maatregel levert alleen besparing op voor HR (Hoog Rendement) ketels. Ketel fabrikanten adviseren daarom ook om niet aan de temperatuur instellingen van een VR ketel te zitten.”
Ik ben geen expert op dit gebied, dus als je meer over de reden en achtergrond wilt weten, kun je het beste contact opnemen met de installateur.