Van 12 t/m 18 april is het de Week van de Groene Tuin. Het doel van deze week is om zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) te vergroenen en verduurzamen. Een week lang kun je tips krijgen om je tuin klimaatbestendig te maken, onkruid en plagen te voorkomen, en tips om meer dieren in de tuin van voedsel en schuilplek te voorzien. Maar ook na deze week kun je de tips natuurlijk gewoon teruglezen en toepassen!
Behalve dat een groene (kleurrijke) tuin natuurlijk heel fijn is om naar te kijken, in te zitten en in te werken, zorg je er met een groene(re) tuin ook voor dat er minder wateroverlast en hittestress is, beide veroorzaakt door het veranderende klimaat. Bovendien verhoog je de biodiversiteit. Met je (stads)tuin of balkon kun je hier meer aan bijdragen dan je in eerste instantie misschien zou denken. Op de website www.weekvandegroenetuin.nl vind je heel veel leuke en praktische tips om hier mee aan de slag te gaan. Ook vind je er links naar stappenplannen om bijvoorbeeld een regenton aan te sluiten of een groene gevel te laten groeien.
Stap voor stap verduurzamen
Ik heb zelf genoeg dromen voor een duurzamere versie van onze tuin. Zo zou ik graag een groendak op ons schuurtje en dakkapel aanleggen, nog wat extra tegels verwijderen, een plek voor composteren maken en meer diversiteit in bloeitijd van bloemen en planten realiseren (‘bijenboog‘). De plannen zijn alleen zo breed en ingrijpend dat ik er de afgelopen jaren niet aan toe gekomen ben. Stapje voor stapje is niet mijn favoriete snelheid, maar daar zal het dus wel op neer moeten komen.
Regenton
Een eerste stap die we gezet hebben, is het plaatsen van een regenton. Van het opgevangen water maken we dankbaar gebruik. Het voordeel van een regenton is dat je minder kraanwater gebruikt voor de bewatering van je tuin (en binnenplanten). Dat scheelt energie, want regenwater dat naar het riool stroomt, zal gezuiverd worden en dit proces kost uiteraard energie. Die stap sla je over als je het regenwater direct gebruikt. In een hele hete zomer is je ton misschien eerder leeg dan de volgende regenbui hem weer kan vullen, maar afgelopen zomer is het ons gelukt te sproeien zonder kraanwater te gebruiken (sowieso bewateren wij onze tuin zo min mogelijk). En in de herfst hebben wij de wc doorgespoeld met het regenwater. Dit deden we gewoon met een gieter, maar het zou leuk zijn om in de toekomst hier een systeem voor te bedenken. Wie weet!
Een handig stappenplan voor het plaatsen van een regenton vind je hier.
Ontsteen je tuin
Als ik een wandelingetje door de wijk maak, valt me altijd weer op hoeveel tuinen vrijwel volledig bestraat zijn. Soms zelfs met cementvoegen tussen de enorme tegels! Zonde, want in zulke ‘tuinen’ kan het water niet snel weglopen, het levert extra hitte op in de zomer en er is geen ruimte voor bloemetjes, bijtjes en insecten. Vandaag, de eerste dag van de Week van de Groene Tuin staat dan ook niet voor niets in het teken van het ontstenen van je tuin! Ik ga nog eens een extra ronde door mijn tuin doen om te kijken waar we nog wat tegels kunnen verwijderen en vervangen door een bloemenperkje. Wist je dat minimaal 60%, liefst 2/3 van je tuin onverhard zou moeten zijn?
Onderhoud
Wist je trouwens dat je met een evenwichtige tuin ook minder kans hebt op plagen en onkruid? Zorg dat de hele bodem lekker bedekt is en onkruid krijgt geen kans. Het is even een investering om je tuin goed aan te pakken, maar uiteindelijk betaalt deze aanpak zich uit. Minder tijd kwijt aan onderhoud, meer voldoening van het tuinieren en daarna kun je lekker in een (tweedehands) tuinstoel neerploffen en genieten!
- Dinsdag 12 april – Ontsteen je tuin
- Woensdag 13 april – Geef je tuin een gezonde bodem
- Donderdag 14 april – Plant en zaai
- Vrijdag 15 april – Stimuleer de biodiversiteit
- Zaterdag 16 april – Maak je omgeving klimaatbestendig
- Zondag 17 april – Voorkom plagen en onkruid
- Maandag 18 april – Duurzaam onderhoud, inrichting en gebruik