Ken je dat gevoel? Je koopt minder (nieuwe) producten; je scheidt je afval; je beperkt het gebruik van wegwerpplastic en microplastics; je neemt vaker de fiets in plaats van de auto en misschien eet je wel geen vlees en zuivel meer of mijd je het vliegtuig. En toch voelt het alsof je niet genoeg doet. Ik denk dat ál deze gedragsveranderingen helpen om de klimaatverandering binnen de perken te houden (zie dit blog). Maar als je meer invloed wilt uitoefenen op het bedrijfsleven en de politiek, lees dan hieronder wat je nog meer kan doen!
Laat van je horen
Ga de barricade op! Dat kun je letterlijk nemen, door mee te lopen in een klimaatmars of door je ergens aan vast te ketenen, maar als je je daar – net als ik – niet zo prettig bij voelt, kun je ook op minder radicale manieren van je laten horen. Zo oefen je toch invloed uit. Hieronder mijn top 5.
1. Stem!
Een eerste stap is natuurlijk om van je te laten horen tijdens de verkiezingen. Stem op een politieke partij met goed doordachte ideeën die bijdragen aan een duurzamere wereld, zowel op landelijk als op gemeentelijk niveau.
2. Teken petities
Er zijn talloze petities online waarmee jij je ongenoegen over bepaald beleid kunt laten horen. Een voorbeeld? Nog steeds investeren pensioenfondsen en banken in de fossiele industrie. Terwijl inmiddels algemeen bekend is dat deze industrie grote risico’s veroorzaakt voor het klimaat en de maatschappij. Tijd dus om deze bedrijven te laten weten dat je het hier niet mee eens bent en te eisen dat ze jouw geld op een duurzamere manier beheren.
Het kost je weinig tijd, maar kan een grote impact hebben. Want dat een petitie tekenen zin heeft, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat het Pensioenfonds Horeca en Catering deze maand (september 2021) als eerste pensioenfonds van Nederland uit de fossiele sector stapte. Een petitie tekenen heeft dus zin! [update 26 oktober 2021: het ABP, pensioenfonds voor overheid en onderwijs gaat stoppen met investeren in fossiele bedrijven!]
3. Wissel van bank
Helaas voldoen ook de meeste banken nog niet aan de binnen de VN afgesproken duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDG). Veel banken investeren jouw geld nog steeds in bedrijven die grote milieuschade aanrichten, in de wapenindustrie, of in bedrijven die niet goed omgaan met mensen en dieren. Zo werk je dus indirect mee aan de instandhouding van een oneerlijke wereld en aan verdere klimaatverandering. Wil je checken hoe jouw bank het doet? Bekijk het op Eerlijke Bankwijzer. Misschien is het wel tijd om over te stappen naar een duurzamere bank. Het kost even wat tijd om het te regelen, maar het viel mij echt alles mee. Handige tips lees je in dit artikel van Milieudefensie. Je kunt zelfs gratis gebruik maken van een overstapservice als je zeker wilt weten dat je niets over het hoofd ziet.
Vergeet natuurlijk niet om je oude bank nog even per email of telefonisch te laten weten waarom je overstapt. Dit signaal kan weer leiden tot verbeteringen bij je oude bank.
4. Schrijf bedrijven of gemeente aan
Een bedrijf zal zijn processen of producten aanpassen als daar reden toe is. Vanuit een bedrijfseconomisch perspectief heeft verduurzaming helaas nog lang niet altijd prioriteit. Maar hoe belangrijker de consument duurzaamheid vindt en hoe beter het bedrijf daar van op de hoogte is, hoe meer de noodzaak gevoeld wordt. Daarom schrijf ik af en toe een bedrijf aan met de vraag of ze er al werk van maken. Bijvoorbeeld als me opvalt dat ze hun product met overdreven veel materialen verpakken. Of ik vraag hoe ver ze al zijn in de ontwikkeling van een beter te recyclen verpakking. Ik krijg meestal nietszeggende (of soms zelfs ronduit aparte) antwoorden terug, maar dit soort berichten zet bedrijven hopelijk wel aan het denken.
Ook de gemeente wil nog wel eens inconsistent zijn: dan hebben ze beleid om zo veel mogelijk groen in de wijk te plaatsen in verband met de woonbeleving, biodiversiteit en waterberging, maar dan halen ze een plantsoentje met onder andere twee bomen en een aantal struiken weg na een klacht van een buurtgenoot over spelende kinderen. Dan stuur ik een berichtje waarin ik van me laat horen en aangeef dat ik hoop dat ze er geen tegelveldje van maken, maar dat ze nieuw groen terugplaatsen!
5. Draag via je werk bij
Als je werkt, kun je ook bij je eigen organisatie of bedrijf aandringen op duurzamer bedrijfsbeleid. Dit begint natuurlijk met praten over duurzaamheid. En misschien groeit het uit tot iets groters en kun je je binnen je werkveld voor projecten inzetten om klimaatverandering te beperken en duurzaamheid te bevorderen. Wie weet zie je kansen in de bedrijfsvoering: de manier van afvalverzameling, wegwerp versus herbruikbare koffiebekers, vervoer. Vaak zijn er al initiatieven waar je bij aan kunt sluiten, maar misschien valt jou iets op wat nog helemaal niet opgepakt wordt. Wees niet bang om dat dan aan te kaarten. Waarschijnlijk is het vooral een kwestie van te weinig bewustzijn of van tijdgebrek dat iets nog niet veranderd is. Zelf heb ik bijvoorbeeld met een aantal collega’s een website gemaakt om studenten die voor studie naar het buitenland gaan te motiveren de trein of bus te pakken, in plaats van het veel vervuilendere vliegtuig! Nu ik binnen mijn huidige werkveld aan mijn grenzen kom qua duurzaamheid, zoek ik nieuwe uitdagingen en ga ik me met een duurzaamheidsproject op een heel ander vlak richten (zonnepanelen).
Hou je het liever kleiner, vertel je collega’s dan in ieder geval dat je duurzaamheid belangrijk vindt en waarom. Zo plant je zaadjes.
Direct in actie komen? Teken dan nu bijvoorbeeld de petitie van Milieudefensie die de overheid oproept om een klimaatplicht voor grote vervuilende bedrijven in te voeren.
Teken ook een petitie om druk uit te oefenen op je pensioenfonds. Er zijn er meerdere online te vinden als je zoekt op de naam van je pensioenfonds in combinatie met fossielvrij. Onder andere op de website van Fossielvrij NL kun je petities vinden.
Leuk bericht, ik heb het gedeeld met mijn vrienden.