Denk jij dat afvalscheiden moeilijk en tijdrovend is? Is dat voor jou een reden om het niet te doen? Of staan in jouw huis overal en nergens afvalbakjes? Lees dan vooral verder: in een paar simpele stappen kun je voortaan efficiënt en (vrijwel) moeiteloos je afval scheiden.
1. Verdiep je in het inzamelingsbeleid van je gemeente
De eerste stap is om uit te zoeken hoe afvalscheiding in jouw gemeente geregeld is. In de meeste woonwijken heeft elk huishouden minstens twee afvalbakken: één voor gft en één voor restafval. Papier, glas en textiel kun je op centrale plekken in de wijk inleveren. In steeds meer gemeentes wordt PMD (Plastic- en Metalenverpakkingen, Drinkpakken) ook gescheiden ingezameld en staan hier extra containers voor naast de glas- en papiercontainers.
Werkt jouw gemeente met een ‘omgekeerd’ inzamelingsbeleid? Dan haalt het afvalverwerkingsbedrijf jouw PMD, gft (en papier) aan huis op. Restafval, glas en textiel breng je zelf naar containers op een centraal punt in de wijk. Klein chemisch afval en andere reststromen kunnen naar de milieustraat.
2. Leer welk afval waar hoort
Als je weet hoe afvalscheiding in jouw gemeente geregeld is, is het belangrijk dat je leert welk afval tot welke afvalstroom behoort. Vaak weet je met een beetje gezond verstand direct in welke bak iets hoort. Maar er zijn altijd twijfelgevallen.
Nat of vet papier mag niet bij het oud papier, een gebroken vaas mag niet bij het glas, maar breng je naar de milieustraat en een chipszak kan niet gerecycled worden en gooi je daarom bij het restafval weg.
Twijfel je? Milieu Centraal heeft een handige website en app: de afvalscheidingswijzer. Sommige afvalverwerkers hebben zelf ook soortgelijke services, soms met een mogelijkheid om een vraag of foto te sturen bij twijfel.
Het scheiden van al die verschillende afvalstromen lijkt in het begin lastig, maar zoals met alles: al doende leer je. Voor je het weet denk je er niet meer bij na!
3. Investeer in goede afvalbakken
Onze keuken zag er jaren uit als een mini vuilnisbelt. We hadden een papierbak in de gang, maar voor het dagelijks gemak ook een klein doosje op het aanrecht. Naast de gootsteen stond een veel te klein en altijd stinkend gft-bakje en de afzuigkap werd ontsierd door lege pindakaas- en sauspotten. Toen we PMD apart gingen inzamelen, werd het al helemaal een rotzooi op het aanrecht.
Wat was ik daarom blij met de aanschaf van een handig uitschuifbaar systeem onder de gootsteen. Eigenlijk is het gewoon een stevige la met drie uitneembare bakken die groot genoeg zijn voor restafval, gft en bijvoorbeeld papier. Glas kan boven op de lade staan en onze ‘gewone’ keukenprullenbak gebruiken we voor de grootste afvalstroom: het PMD. Ons aanrecht is eindelijk weer vrij! Deze aanschaf was de investering daarom dubbel en dwars waard.
Keek ik een paar jaar terug nog een beetje meewarig als ik iemand een theezakje in 3 onderdelen zag scheiden – label, touwtje, zakje -, inmiddels doe ik het zelf dus ook, want ik kan het zonder moeite gelijk in de juiste afvalemmer gooien. (let op: de meeste zakjes mogen niet bij het gft omdat er plastic of papier in verwerkt is)
4. Voorkom een vieze gft-bak
Niks zo vervelend als een stinkend gft-bakje op je aanrecht of een laag aangekoekte gft-resten onderin. Na het legen je bakje goed schoonmaken is een must! Vervolgens kun je een oude krantenpagina of een laagje keukenpapier onderin je bakje leggen om aangekoekte resten de volgende keer te voorkomen. Ga je voor iets meer gemak, dan kun je er ook voor kiezen om een speciaal gft-zakje met Kiemplantlogo of OK-compostlogo in je gft-bakje te hangen. Volgens Milieu Centraal mag zo’n zakje met inhoud en al in de groene bak. De reden is dat er dankzij zo’n zakje meer gft wordt ingezameld. Maar let op: andere bioplastics, ook met Kiemplantlogo of OK-compostlogo, mogen niet in de groene bak! Als ik dat zo lees, denk ik dat, hoewel het gebruik van een gft-zakje gedoogd wordt, dit alsnog niet de beste oplossing voor het milieu is. Dus liever een oude krant of keukenpapier onderin en na het legen goed schoonmaken! (de vieze oude krant of het keukenpapier mogen volgens Milieu Centraal overigens daarna ook in de groene bak, al is dat misschien niet de beste oplossing).
Bioplastics mogen niet bij het gft – ook niet die met een Kiemplant- of OK-compostlogo! Een uitzondering daarop zijn de speciale gft-zakjes met dit logo. Lees op de website van Milieu Centraal waarom dit zo is.
5. Een beetje discipline en wat hulpmiddelen
Natuurlijk vergt afvalscheiden ook een beetje discipline. Afval heb je niet alleen op de begane grond, maar waarschijnlijk ga je niet op elke verdieping verschillende bakken plaatsen. Wij hebben boven een afvalemmertje staan voor restafval. Papier, plastic of ander afval nemen we direct mee naar beneden om daar in de juiste bak te gooien. Kleine moeite toch?
Verder legen we de bakken zodra ze bijna vol zitten. Het gft soms wel wat eerder, om nare luchtjes te voorkomen. Als je een gft-zakje gebruikt moet je deze zeker niet langer dan een paar dagen laten zitten, want dan lekt het door!
Het zit inmiddels ook aardig in onze routine om het PMD of glas weg te brengen als we gaan wandelen of de kinderen van school halen. Zo stapelt het zich niet op tot te grote hoeveelheden. Kijk ook eens of er handige hulpmiddelen beschikbaar zijn. Zo biedt onze afvalverwerker een afvalkalender die je aan je digitale agenda kunt koppelen. Zo krijg je op tijd een seintje en mis je geen enkel ophaalmoment!
Ik hoop dat je met deze tips ook steeds meer afval kunt scheiden! Wil je meer lezen over afvalscheiden? Binnenkort publiceer ik meer op mijn website. Of laat hieronder in een berichtje achter waar je meer over wilt lezen!
Ha, wat goed die afvalbakken in het keukenkastje👍. In onze gemeente alleen GFT- en overig afvalcontainers. Glas en oud papier voeren we zelf af. Helaas geen aparte plasticcontainers😅